Niet-verzekerde behandelingen
Behandelingen die niet onder de verzekerde zorg vallen, moeten via een zogenoemd overig zorgproduct (ovp) in rekening worden gebracht bij de cliënt. De ovp is bedoeld voor cliënten die op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw) zorg ontvangen die niet behoort tot het verzekerde pakket, maar die wel is omschreven in de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). De consulten kunnen daarom rechtstreeks aan de cliënt worden gefactureerd. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft er een maximumtarief per consult aan verbonden inclusief indirecte tijd. Het tarief geldt voor een face2face-contact. Daarbij wordt uitgegaan van een duur van in ieder geval 60 minuten per consult, inclusief indirecte tijd. Duurt de aaneengesloten sessie langer dan 60 minuten, dan mag de behandelaar het maximumtarief niet overschrijden.
De behandelaar dient vooraf met de cliënt heldere afspraken te maken over de duur per consult, over de hoeveelheid directe en indirecte tijd en over het aantal consulten. De cliënt moet de factuur immers zelf betalen en krijgt deze achteraf niet vergoed.
Er bestaat geen ovp voor groepen of partnerrelatietherapie. Dus als er twee of meer mensen op gesprek komen, dan mag de behandelaar per persoon een ovp in rekening brengen.
Kortom: het maximumbedrag geldt voor niet-verzekerde zorg, per cliënt, per aaneengesloten consult van in ieder geval 60 minuten, inclusief indirecte tijd, waarover de behandelaar voorafgaand aan de behandeling heldere afspraken moet maken met de zelfbetalende cliënt.
Partnerrelatietherapie, wanneer deze geen onderdeel is van de behandeling van een DSM-5 classificatie, moet dit als OVP gedeclareerd worden. Daarnaast moet er btw worden gerekend, zie ook de bijlage met de notitie over btw-afdracht door vrijgevestigden. De btw mag bovenop de (maximum)tarieven in rekening worden gebracht.
NB: Als een patiënt b.v. een depressie heeft en je in dat kader ook partnerrelatietherapie geeft- naast individuele therapie, dan is het onderdeel van de dbc/gb-ggz prestatie en hoeft er geen btw afgedragen te worden.
Zelfbetalers
Uw therapeut valt voor al uw behandelingen onder de reikwijdte van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Daarnaast valt de verzekerde zorg onder de reikwijdte van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Voor niet-verzekerde zorg hoeft uw therapeut niet in een dbc(g-ggz) of in een van de producten in de generalistische basis-ggz (gb-ggz) te declareren. Bij niet-verzekerde zorg dient uw therapeut per sessie een overig zorgproduct (ovp) te declareren. Zie de bovenstaande informatie over niet-verzekerde zorg.
We schetsen hieronder drie betalingsopties: