Parentificatiegroep


De
gemeenschappelijke deler  in de groep is dat jullie allemaal te maken hebben (gehad) met een gezinssituatie waarbij jullie door een lichamelijke ziekte, gedrag of psychische stoornis van een van jullie ouders of broertje of zusje een verstoorde ontwikkeling hebben doorgemaakt waarbij je teveel focus moest houden op deze gezinssituatie en je hebt geleerd om je eigen behoeftes, gevoelens en verlangens ondergeschikt te maken aan die van de familie of het gezin (dus Parentificatie, rolomkering, je bent de moeder of vader geworden van een van je ouders of van je broertje of zusje).


De
focus  van de groep ligt op het doorontwikkelen van je persoonlijkheid, het verwerken van de gevolgen van de parentificatie op jouw leven en relaties en het leren stellen van grenzen, het aangeven van je eigen behoeftes en verlangens in relaties.

Binnen de groep zal je gaan
leren  van elkaars gevoelens en ervaringen, leren uitspreken van je eigen gevoelens, behoeftes en verlangens en leren van elkaars gedrag, ook buiten de groep.

Dit alles zal vorm worden gegeven in een
open therapiegroep waar een ieder een angst of traumagerelateerde stoornis, een persoonlijkheidsstoornis (of trekken van) of een depressie heeft.

Van belang in deze groep is dat er op dit moment nog steeds problematiek speelt door deze situatie. Je worstelt bv nog met de afstand nabijheid van een gezinslid of met een breuk door deze problematiek. 

De groepssessies zullen
om de week plaatsvinden, gewoon bij ons op de praktijk.

De huidige groepen zijn:

Groep 1: op de even woensdagen van 1900 t/m 2100 uur (zorgverlenersgroep)

Groep 2: op de oneven donderdagen van 1600 t/m 1800 uur


De sessies zijn onderdeel van je behandeling en worden gedeclareerd op dezelfde wijze als de individuele sessies. 

Evaluatie  van je vorderingen zal regelmatig plaatsvinden. De groepstherapie heeft geen vast aantal sessies per persoon. Als je niet meer kunt profiteren van de groepstherapie of je indicatie voor therapie is vervallen omdat je voldoende bent opgeknapt, zal de therapie stoppen. 


Naast deze groepstherapie zal je ook nog op de wachtlijst komen voor de individuele therapie waarbij de resterende traumatische herinneringen die een rol (blijven) spelen in het handhaven van je klachten verwerkt zullen worden middels EMDR.

Dus samengevat zijn de instroomcriteria voor de groep:

  • er is sprake van een psychische stoornis zoals angst-, depressie of een traumagereteerde stoornis
  • je bent geparentifeerd
  • er is momenteel nog sprake van problematiek door deze situatie: je worstelt met afstand nabijheid; een breuk


Het is een open groep, dit betekent dat er gedurende jouw proces mensen bij komen of stoppen. Dit maakt de dynamiek levendig en zal goed begeleid worden door ons. Wij zullen als therapievorm
schematherapeutische  interventies gebruiken om je eigen gedrag en evt heftige gevoelens te gaan leren herkennen en veranderen. Daarnaast zal de onderliggende therapievorm clientgerichte psychotherapie zijn. 


De groep zal door Jeanine en Ilma worden begeleid.